Belföld

Kitoloncolás

Szerző

Magyarország a Frontex légi kitoloncolási művelete keretében 17 afgán állampolgár Afganisztánba történő kitoloncolását szervezte meg.

A műveletben Ausztria, Svédország és Bulgária is részt vett, a légi járaton összesen 39 fő kitoloncolására került sor. A Magyarország területéről történt kiutasításra 16 személy esetében azért került sor, mert menedékkérelmüket jogerősen elutasították, egy korábban Magyarországon oltalmazottként elismert afgán állampolgárt pedig embercsempészet miatt utasított ki a bíróság.

Hirdetés

A menedékkérők a hatósággal nem működtek együtt, a röszkei tranzitzóna Szerbia irányába történő elhagyására vonatkozó törvényi kötelezettségüknek nem tettek eleget, a Nemzetközi Migrációs Szervezet által támogatott önkéntes hazatérési programban való részvételüket megtagadták.

A kitoloncolás végrehajtására vonatkozó határozat ismertetését követően május 7-én, az egymással közel hat órán át vitatkozó 11 afgán állampolgár írásban nyilatkozott arról, hogy Szerbia irányába önként elhagyja Magyarország területét, amely hatósági közreműködés nélkül megtörtént.

A jogszerű kiutaztatás végrehajtásának megakadályozása érdekében a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság egy öt főből álló család esetében rendelkezett a kitoloncolás átmeneti felfüggesztéséről, a Bíróság döntésének Magyarország eleget tett. Az érintett család Ausztriában jogosult volt családegyesítésre, azonban az erre vonatkozó kérelmét az érintett szülő visszavonta.

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.