Kitoloncolás

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Szerző

Magyarország a Frontex légi kitoloncolási művelete keretében 17 afgán állampolgár Afganisztánba történő kitoloncolását szervezte meg.

A műveletben Ausztria, Svédország és Bulgária is részt vett, a légi járaton összesen 39 fő kitoloncolására került sor. A Magyarország területéről történt kiutasításra 16 személy esetében azért került sor, mert menedékkérelmüket jogerősen elutasították, egy korábban Magyarországon oltalmazottként elismert afgán állampolgárt pedig embercsempészet miatt utasított ki a bíróság.

Hirdetés





A menedékkérők a hatósággal nem működtek együtt, a röszkei tranzitzóna Szerbia irányába történő elhagyására vonatkozó törvényi kötelezettségüknek nem tettek eleget, a Nemzetközi Migrációs Szervezet által támogatott önkéntes hazatérési programban való részvételüket megtagadták.

A kitoloncolás végrehajtására vonatkozó határozat ismertetését követően május 7-én, az egymással közel hat órán át vitatkozó 11 afgán állampolgár írásban nyilatkozott arról, hogy Szerbia irányába önként elhagyja Magyarország területét, amely hatósági közreműködés nélkül megtörtént.

A jogszerű kiutaztatás végrehajtásának megakadályozása érdekében a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A Bíróság egy öt főből álló család esetében rendelkezett a kitoloncolás átmeneti felfüggesztéséről, a Bíróság döntésének Magyarország eleget tett. Az érintett család Ausztriában jogosult volt családegyesítésre, azonban az erre vonatkozó kérelmét az érintett szülő visszavonta.


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!