Kultúra, Település hírek

Nagyréde – Esélyt adunk, értéket őrzünk

Nagyréde – Hét csapat, csaknem ötven versenyző vett részt a Nagyrédei Értéknapon, amit most első alkalommal a falu teljes közössége számára nyitottan rendezett meg a Molnár József Közösségi Színtér az önkormányzat támogatásával.
Hirdetés
 
A Nagyrédei Értéktárhoz kötődő vetélkedő történetében most először nem csak az iskolás korosztályt várták a szervezők az Értéknapra. Felnőtt és vegyes csapatok is jelentkeztek, hogy a hat helyszínen zajló vetélkedőben összemérjék helyismereti tudásukat.

A program megnyitóján Siposné Fodor Judit polgármester arról beszélt: amilyen színes Nagyréde közössége, olyan színes az Értéktár is. Sok és sokféle elemet tartalmaz az értéktár, s úgy vélte, ez sokféleség önmagában is érték.

Fotó és forrás: nagyrede.hu

Markó Anita művelődésszervező, az értéktári bizottság elnöke bejelentette: ülésezett a grémium, s immár hatvanöt tétel szerepel a helyi értéktárban, miután a Nagyrédei Férfi Dalárda, valamint az értékőrző filmek sorozata is bekerült a gyűjteménybe. A dalárdát az öt éves tevékenysége és eredményei alapján ítélték méltónak az értéktári felvételre. A filmsorozat pedig – melynek eddig két eleme készült el, a Balázs Miklós “Kankara”, illetve a Mészáros Benjámin portréfilm – azért lett értéktári tétel, mert ugyanazt a cél szolgálja, mint maga az értéktár: megőrizni azokat az emlékeket, bemutatni azokat az értékeket és embereket, amelyek és akik fontosak, meghatározóak Nagyréde múltjában, életében.

Hacsavecz Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani referense a nagyrédei értékőrző munkát méltatva bejelentette azt is: a napokban adták át azt az elismerő oklevelet, amelyet a gyöngyösi járásban egyedüliként Nagyrédének ítélt oda az NMI a példaértékű értéktári munkáért.

S hogy a megyén kívül is jó híre van a rédei értékőrzésnek, azt – a korábban elnyert országos elismerés mellett – az is mutatja, hogy az idei értéknapra Tiszaújvárosból is érkeztek vendégek, hogy személyesen is tapasztalatot gyűjthessenek a nagyrédei jó gyakorlatról.

Amíg a – természetesen az értéktárhoz kötődő – helyszíneken a csapatok versenye zajlott, addig a Heves Banda húzta a talpalávalót a művelődési ház előtt, s készült a finom gulyás, melyre a program minden résztvevőjét meghívták a szervezők.

Az idei értéknap a fiatalok helyben tartását célzó Esély-Otthon projekthez is kapcsolódott, több szálon is. Egyfelől a projektben résztvevő fiatalok önkéntesként segédkeztek az Értéknap lebonyolításában, másrészt versenyző csapatot is szerveztek. Mindezek mellett az Esély-Otthon projektben beszerzett eszközök révén bővült és színesedett a feladatok köre és jellege is.

A gyerekeket arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozás is várta.

Az eredményhirdetés előtt a Virtus Kamara Táncegyüttes ifjúsági csoportja illetve “lányai” szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a Heves Banda, aztán pedig a BaZso duó és barátai szolgáltatták a talpalávalót. Egészen éjfélig.

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.