Nagyréde – Esélyt adunk, értéket őrzünk

Nagyréde – Hét csapat, csaknem ötven versenyző vett részt a Nagyrédei Értéknapon, amit most első alkalommal a falu teljes közössége számára nyitottan rendezett meg a Molnár József Közösségi Színtér az önkormányzat támogatásával.
Hirdetés




 
A Nagyrédei Értéktárhoz kötődő vetélkedő történetében most először nem csak az iskolás korosztályt várták a szervezők az Értéknapra. Felnőtt és vegyes csapatok is jelentkeztek, hogy a hat helyszínen zajló vetélkedőben összemérjék helyismereti tudásukat.

A program megnyitóján Siposné Fodor Judit polgármester arról beszélt: amilyen színes Nagyréde közössége, olyan színes az Értéktár is. Sok és sokféle elemet tartalmaz az értéktár, s úgy vélte, ez sokféleség önmagában is érték.

Fotó és forrás: nagyrede.hu

Markó Anita művelődésszervező, az értéktári bizottság elnöke bejelentette: ülésezett a grémium, s immár hatvanöt tétel szerepel a helyi értéktárban, miután a Nagyrédei Férfi Dalárda, valamint az értékőrző filmek sorozata is bekerült a gyűjteménybe. A dalárdát az öt éves tevékenysége és eredményei alapján ítélték méltónak az értéktári felvételre. A filmsorozat pedig – melynek eddig két eleme készült el, a Balázs Miklós “Kankara”, illetve a Mészáros Benjámin portréfilm – azért lett értéktári tétel, mert ugyanazt a cél szolgálja, mint maga az értéktár: megőrizni azokat az emlékeket, bemutatni azokat az értékeket és embereket, amelyek és akik fontosak, meghatározóak Nagyréde múltjában, életében.

Hacsavecz Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani referense a nagyrédei értékőrző munkát méltatva bejelentette azt is: a napokban adták át azt az elismerő oklevelet, amelyet a gyöngyösi járásban egyedüliként Nagyrédének ítélt oda az NMI a példaértékű értéktári munkáért.

S hogy a megyén kívül is jó híre van a rédei értékőrzésnek, azt – a korábban elnyert országos elismerés mellett – az is mutatja, hogy az idei értéknapra Tiszaújvárosból is érkeztek vendégek, hogy személyesen is tapasztalatot gyűjthessenek a nagyrédei jó gyakorlatról.

Amíg a – természetesen az értéktárhoz kötődő – helyszíneken a csapatok versenye zajlott, addig a Heves Banda húzta a talpalávalót a művelődési ház előtt, s készült a finom gulyás, melyre a program minden résztvevőjét meghívták a szervezők.

Az idei értéknap a fiatalok helyben tartását célzó Esély-Otthon projekthez is kapcsolódott, több szálon is. Egyfelől a projektben résztvevő fiatalok önkéntesként segédkeztek az Értéknap lebonyolításában, másrészt versenyző csapatot is szerveztek. Mindezek mellett az Esély-Otthon projektben beszerzett eszközök révén bővült és színesedett a feladatok köre és jellege is.

A gyerekeket arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozás is várta.

Az eredményhirdetés előtt a Virtus Kamara Táncegyüttes ifjúsági csoportja illetve “lányai” szórakoztatták a nagyérdeműt, majd a Heves Banda, aztán pedig a BaZso duó és barátai szolgáltatták a talpalávalót. Egészen éjfélig.

Hát én ehhez hozzászólok!