Gyöngyös, Hírek

Áramkimaradás Gyöngyösön

Forrás

Persze csak elméleti alapon, ugyanis helyi szintű katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot szervezett a napokban a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, melyen az áramszolgáltató, a rendőrség, a lakásfenntartó szövetkezet és a Bugát Pál Kórház dolgozói is részt vettek.

A gyakorlaton meghatározott feladatok végrehajtásának elsődleges célja volt a létfontosságú rendszerek és létesítmények (kritikus infrastruktúrák) védelme, az „energia” és az „egészségügy” ágazatok területén kialakulható potenciális és egyéb veszélyhelyzetek következményeinek, hatásainak csökkentése, megszüntetése, a dolgozók és a hatásterület lakosságának, anyagi javainak védelme, mentése, újabb veszélyhelyzetek kialakulásának megakadályozása, törekvés az eredeti állapot mielőbbi visszaállítására. A gyakorlat hozzájárult az esetlegesen előforduló káresemények, krízis helyzetek hatékonyabb kezeléséhez, valamint a szervezetek közötti gyorsabb információáramlás és a reagálási képesség erősítéséhez.

 

 

A feltételezés szerint az éjszakai órákban Gyöngyösön, a Mátrai úti lakótelepen működő trafóállomás, ismeretlen okból kigyulladt, a tűz veszélyeztette az épület közvetlen közelében parkoló járműveket. Az üzemzavar miatt megszűnt az áramszolgáltatás a lakótelep nagy részén. A trafóállomáshoz tartozó hálózati ágon található a Bugát Pál Kórház, így az intézményben is áramkimaradás történt, ezért szükségessé vált az alternatív energiaforrás (aggregátorok) igénybevétele. Műszaki meghibásodás miatt az aggregátorok automatikája nem működött, ezért azokat kézi vezérléssel kellett beindítani. A kórházban az áramkimaradás idején több olyan beteget kezeltek, akiknek létfontosságú az életfunkciókat ellátó gépek folyamatos működése, ezért a veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket haladéktalanul meg kellett tenni.

A mostani gyakorlat apropóját egy korábban megtörtént esemény adta. Az azóta eltelt időszakban, az egészségügyi intézményben olyan mértékű fejlesztések történtek, melyek lehetővé teszik, hogy egy hosszan elhúzódó szolgáltatás kiesés idején is önellátóan tudják biztosítani a kórházban elhelyezett betegek ellátását.

Fotó: Gyöngyösi KVK

Hirdetés

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Szóljon hozzá!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..