Belföld, Gazdaság

Óriási tőkeinjekcióval segíti ki Debrecen városa a tavaly 428 millió forintos veszteséggel záró Debrecen International Airport Kft-t, a Cívis Város önkormányzata immár többségi tulajdonos a reptérüzemeltető cégben.

428 millió forint mínusszal zárta a 2018-as üzleti évét a Debrecen International Airport Kft., a város önkormányzata 426 és fél millió forintos tőkeinjekciót hajt végre a cégben – számolt be a dehir.hu Hajdú-Bihar megyei hírportál a város közgyűléséről készített tudósításában.

Papp László polgármester a közgyűlésen elmondta, hogy a reptér stratégiai jelentőségű a város számára. A légikikötő jelentős fejlesztésre és ennek okán támogatásra szorul, ezért vette át a város az üzemeltető cég többségi tulajdonrészét tavaly, hogy ne egy többségében magántulajdonban levő cégnek biztosítanak támogatást.

Hirdetés
A forgalomnövekedés miatt belső átépítési munkákat hajtottak végre, 2017 végén pedig egy jelentős auditra kellett felkészülni, ami infrastrukturális és szervezeti változtatásokat eredményezett; növelni kellett a reptér állományát. A parkolási rendszert is átalakították, ebből jelentős bevételre tudnak szert tenni.

A polgármester közölte azt is, hogy az összes korábban kiszervezett tevékenységet visszaszervezték. A cél az, hogy jelentősen növeljék a kereskedelmi és egyéb bevételeket.

Papp László azt mondta, a 2018-as év üzleti eredményében nem az önkormányzatnak van meg az üzleti felelőssége, mert az év jó részében egy magáncég volt az üzemeletető. Egy ilyen stratégiai vagyonelem fontos hatással bír a város gazdálkodására. Összvárosi szinten nézve a reptér hasznát a légikikötő nem viszi, hanem hozza a pénzt. A repülőteret városstratégiai szempontból finanszírozni kell – jelentette ki.

A tőkeinjekcióról szóló előterjesztését 29 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a közgyűlés.

Címlapfotó:  Miskolczi János/Debrecen Airport

Ha tetszett, ossza meg, hagy lássa más is.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Érdekel minket az ön véleménye is

Comments are closed.