Elhunyt Rafi Eitan: Ő volt az aki elkapta Adolf Eichmannt

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Arold Péter

Elhunyt Rafi Eitan, Mossad ügynök, aki azt az izraeli csapatot vezette amely elfogta náci Adolf Eichmannt. 92 éves volt.

Eitan egy nyolc emberből álló csapatot vezetett, és 1960-ban Argentínába repült, hogy Eichmannt visszavigye Izraelbe az ellene folyó tárgyalásra. Eitant az izraeli titkos szolgálat atyjának tekintik.
Eichmann a holokauszt egyik főszereplője volt, a náci Németországban. 6 hatmillió zsidó gyilkosának tartották. Bűnösnek találták, és 1962-ben felakasztották.
Benjamin Netanyahu miniszterelnök Eitan „az izraeli titkosszolgálat egyik hősének” nevezte, és azt mondta, hogy „közeli barátja volt”. Reuven Rivlin izraeli elnök „született harcosnak nevezte.




Eitan   1926-ban a volt brit paleszti mandátumterületen   orosz bevándorlók családjába született egy kibucban, és Ramat Hasharonban Tel-Avivtól északra nőtt fel.
1948-ban megsérült az izraeli függetlenségi háborúban. A győzelmet követően csatlakozott a hazai hírszerző szolgálathoz, a Shin Bet-hez,
A Mossadnak egy nyugat-német ügyész jelezte, hogy Adolf Eichmann él és Argentínában rejtőzködik.

 

Adolf Eichmann

Eitan nem csupán Eichmann elfogása miatt lett ismert és elismert kém. Ő volt az amerikai titkosszolgálati elemző, Jonathan Pollard tartótisztje is – az amerikairól a 80-as években derült ki, hogy több ezért szigorúan titkos iratot játszott át Izraelnek, amiért 1985-ös elfogása után 30 év börtönre ítélték.
2006-tól 2009-ig az Eitan a centrikus Gil Párt parlamenti képviselője volt , és a nyugdíj ügyi minisztere lett.
Szombaton a Tel Aviv Ichilov Kórházában halt meg. Házas volt feleségével, Miriammal élt. Három gyermeke volt.

BBC


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!