VAGY: elhibázott a költségvetés

Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

9551A költségvetés kialakításának elveiről és a teljes átláthatóság megteremtéséről tartott sajtótájékoztatót a Változást Akarunk Gyöngyösön Egyesület. A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy elektronikus beszerzésekkel a város éves szinten több tíz millió forintot is spórolhatna.

Nincs jó véleménnyel a Változást Akarunk Gyöngyösön Egyesület a város költségvetésről, mert szerintük azt nem rendszerszerű tervezés előzte meg. Nagy Róbert a szervezet elnöke hozzátette, hogy több tíz millió forintot is spórolhatna a város, ha nem hagyományos úton versenyeztetnék a beszerzéseket.

– Fontos lenne az, hogy bevezessék Gyöngyös város cégeinél is az átláthatósági módszereket, konkrétabban az elektronikus beszerzést és elektronikus közbeszerzést. Ezek egyszerű létező módszerek, ezeket alkalmazni kell, ezzel egy város, egy városi cég, de még azok a társadalmi szervezetek is, amelyek támogatást kapnak a várostól, a városi költségvetésből, olcsóbbá tudják tenni a beszerzéseiket – fogalmazott.

Részérdekeket képviselnek a városatyák és akinek nagyobb a hangja, vagy a politikai beágyazottsága annak a javaslatát fogadja el a testület – mondta Béres Tibor egyesületi tag. Szerinte az így meghozott döntésekből kihagyják a város lakosságát, emiatt pedig többek között a költségvetés is elhibázottra sikerült.

– Ez nem költségvetés tervezés véleményünk szerint, csak ránézésre az. Ez nem stratégiai tervezés, hanem egyrészt egy nehézkedési erőnek való behódolás, másrészt pedig a részérdekek, mutyik világa – összegezte véleményét.

A nagyobb átláthatóságra hívta fel a figyelmet Lukács Zoltán, hiszen annak megteremtésével gátat szabhatnának az esetleges korrupciós lehetőségeknek. A nagyobb kontrollt gyakorló civil társadalom és egy átláthatóan működő önkormányzat pedig helyreállíthatná a bizalmat a társadalom és a politika között- tette hozzá.

– Ahhoz, hogy újra kialakuljon egy bizalmi viszony a politika és a társadalom között, ahhoz nagyon nagy szükség lenne arra, hogy ne folyton az ellopott milliókról, illetve az elszalasztott lehetőségekről illetve az emberek háta mögött hozott döntésekről szóljon a politika. Hanem valóban mindenki lássa azt, hogy az ő életét meghatározó döntések milyen folyamatok során születnek, lássa azt, hogy ebbe ő hol tud beleszólni, hol tudja ellenőrizni a politikusokat – hangsúlyozta.

Azt, hogy miért a költségvetés elfogadása után hallatja hangját a VAGY azzal indokolták, hogy végig szerették volna követni a megalkotását és így korrekt véleményt tudnak alkotni róla.

Forrás: Gyöngyös TV


Ha érdekes a cikk oszd meg a profilodon

Hát én ehhez hozzászólok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .