A lélek gasztronómiája dióhéjban

Egyhangú? Ízetlen? Sótlan? Keserű? Savanyú?
Így fűszerezd az életed – Ajánlások Egy örömteli, színes, változatos, izgalmas, és „erős” életvezetéshez.
Az életünkben stresszes és relaxációs fázisok váltakoznak, akár egyetlen nap leforgása alatt is.

A kötelezettségek, a napi rutin fásultsághoz vezethetnek.
Ingerülten gondolsz rá: már megint ugyanazt kell tennem. Segítek, hogy ki tudj lépni a mókuskerékből.

Az ízek skálája a lágytól, a pikánson át a tüzesen csípősig terjed.

A lágy fűszerezést azoknak ajánlom, akik bővíteni szeretnék perspektíváikat a mindennapokban:

  1. Figyeld meg a környezetedben, ahogy kisarjad egy új élet – ez téged is vitalizálni fog.
    Vesd el pl. zöldfűszerek, kerti virágok magjait, papaya magot, babot, vagy zöld, pörköletlen földimogyorót és csodálkozz rá a napról napra növekedő kis palántára.

 

  1. Helyezd otthonodat más megvilágításba. Tedd az állólámpát egy másik helyre, változtass a plafonról függő lámpák magasságán, az állítható fényforrások irányán, változatosságképpen csavarj be egy színes ledizzót.

 

  1. Vállalj be egy sétát a városban pénz nélkül. A kirakatok előtt, az üzletekben, vagy egy plázában úgy nézelődjél, hogy nincs nálad a bankkártyád, se a pénztárcád. Max. egy kis aprót rakjál a táskádba, ha szeretnél valahol meginni egy kávét, vagy üdítőt. Nézz szét a ruházati, vagy bútorüzletekben és tanulmányozd az új divat trendeket. Képzeld el, hogyan állna neked egy-egy ruha, cipő, hogyan illene a lakásodba egy szekrény, vagy ülőgarnitúra. Ugyanezt tedd meg elképzelve barátaidat, ismerőseidet is. Ezzel a módszerrel serkented a kreatív gondolkodásodat.

Pikáns fűszerek azoknak, akiknek egy kis kihívásra van szükségük:

 

  1. Engedj meg magadnak egy-egy apró luxust. Hetente egyszer kapcsolódjál ki a napi rutinból egy cukrászdában, kávézóban, vagy kocsmában. – Persze ne mindig csak egyedül és ki-ki a magáét fizeti alapon. Fogyassz mindig valami újat, közben szemlélődj, figyeld meg az embereket magad körül.

 

  1. Vegyél részt egy pályázaton, vetélkedőn, lépj színpadra. Biztosan találsz egy fotópályázatot, ahová beküldheted kedvenc természetfotóidat, egy cikkíró pályázatot, de az is jó, ha beküldöd a megfejtett keresztrejtvényeket. Vannak csapatok közötti műveltségi vetélkedők, ide jelentkezzél a barátaiddal. Egy amatőr színtársulat tagjaként, vagy barátaiddal együtt zenélve lépj közönség elé. Ezek az élmények feltöltenek, miközben másoknak is élményt adsz.

 

 

 

  1. Kerül közelebb egy lépéssel az álom-otthonodhoz. Szánj rá egy hétvégét, és rendezd át a lakásodat. Helyezd át a bútoraidat, vagy rendezd át egy új szisztéma szerint a polcaid, fiókjaid tartalmát. Ezt olyan mértékben érdemes megtenni, hogy amikor hazaérkezel, azt érezd: egy új otthonba jöttem haza. Ez a módszer új lendületet kölcsönöz neked.

 

  1. Olvass céltudatosan. Olyan könyvet is választhatsz, amelyről szívesen beszélnél egy céges meetingen, vagy egy baráti társaságban, klubban. Van olyan téma, amelyben már régóta szeretnél elmélyedni? Olyan témát válassz, amely még új számodra, és amelyhez alapvető ismereteket kell gyűjtened szakkönyvekből. Kitűnő tanulási tréning ez neked: vezess olvasónaplót, amelybe a szerző, cím és dátum feltüntetésén kívül feljegyzed a számodra lényeges gondolatokat.

Csípős, erős ízek azoknak, akik jelentősebb változásokra kívánják felkészíteni önmagukat:

  1. Állíts fel új időbeli prioritásokat. Engedj teret olyan tevékenységeknek, amelyre mostanság nem volt időd, de fontosnak tartod azokat. Tűzd ki célul baráti kapcsolataid felújítását, fogaid rendbetételét, vagy azt, hogy javítasz anyagi helyzeteden. Gondold át, mi az, amiről lemondasz, vagy amiben visszafogod magad (pl. a haverokkal való kocsmázások számát csökkented a valódi baráti találkozók javára). A prioritásaidat jegyezd fel a naptáradba az elkövetkezendő fél évre: (mit, kivel, mikor, hol, miért).

 

  1. Légy erős. Edzed a testedet. Válassz valamilyen újdonságnak ható divatos, akár bátorságot igénylő sportot: (Ilyen pl. a falmászás). Ez nemcsak a testednek tesz jót, hanem fokozza a kitartást és az önbizalmat.

 

  1. Próbáld ki magad, valósítsd meg egy vágyott álmodat. Tanulj énekelni, vagy egy hangszeren játszani, kizárólag a saját örömödre anélkül, hogy előadó szeretnél lenni. Vagy próbálkozz az írással, (anélkül, hogy tudnád, ki fogod-e adni a műveidet). A művészi előadás / alkotás szabadsága önmagáért gyönyörködtet, és segít megszabadulnod a félelmeidtől, szorongásaidtól.

Minden kedves olvasónak kívánom, váljanak az egészségére ezek a tippek.

A cikk Tiki Küstenmacher írása alapján készült.
Fordította: Moldován Eszter.

Forrás:
simplify aktuell Newsletter

kiadja: VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG
info.orgenda.de

Hát én ehhez hozzászólok!